top of page

Training Piramideschrijven

Piramideschrijven wordt steeds populairder onder schrijvers en organisaties. Het sluit aan op de behoefte van lezers aan kernachtige teksten zonder ballast. Het piramideprincipe vraagt om een andere manier van denken als schrijver. In de training Piramideschrijven van Eline Janssen maken jij en collega’s je deze denkwijze eigen.

 

De training is gebaseerd op het Pyramid Principle dat Barbara Minto voor McKinsey ontwikkelde. Voor deze training heeft Eline een samenwerkingsverband met Marita van Rijssen. Op hun website kun je ook terecht voor een open training.

Voor wie het piramideschrijven wil beheersen

De training Piramideschrijven richt zich op schrijvers die hun lezer en zichzelf veel tijd willen besparen. Want met het Pyramid Principle schrijf je teksten die direct tot de kern komen. Of je nu manager, adviseur, beleidsmaker of communicatieprofessional bent. En of je nu (advies)rapporten, offertes, PowerPointpresentaties of e-mails schrijft.

 

De training is met name geschikt voor medewerkers met een hbo-opleidingsniveau of hoger.

Opzet van de training Piramideschrijven

De training bestaat uit 2 bijeenkomsten van in totaal 3 of 4 dagdelen, met een tussenliggende periode van enkele weken. In die periode pas je de methode van piramideschrijven toe.

 

Maximaal aantal deelnemers per groep op locatie: 12.

Maximaal aantal deelnemers per groep online: 8.

 

Resultaat: beknopte en overtuigende teksten

Na de training Piramideschrijven schrijf je je teksten volgens het piramideprincipe, waarbij de kern van de tekst voorop staat. Dat betekent dat na de inleiding van adviezen, projectplannen en andere teksten direct de hoofdboodschap volgt.

 

Met de hoofdboodschap krijgt de lezer direct antwoord op zijn vraag. Doordat onnodige informatie achterwege blijft, zijn je teksten kort en krachtig. Hierdoor bereik je meer effect met je teksten en kost het schrijven minder tijd.

 

Programma

Een overzicht van de onderwerpen in de training Piramideschrijven:

  • Waarom piramideschrijven past in deze tijd en de manier waarop ons brein werkt.

  • Van schrijversperspectief naar lezersperspectief.

  • De kernboodschap bepalen: logisch nadenken over het startpunt van de tekst.

  • Van kernboodschap naar een logische opbouw.

  • Een soepele schrijfaanpak.

  • De tekst scanbaar maken: informatieve titels en andere structuurmiddelen.

  • Helder en beknopt formuleren.

  • Overtuigingskracht vergroten: een effectieve argumentatie.

Elines aanpak

In de training Piramideschrijven wisselen theorie, praktische tips en korte (schrijf)opdrachten elkaar af. Je gaat aan de slag met praktijkteksten van collega’s en reflecteert ook op je eigen stukken. Eline biedt je een afwisselende werkwijze met een flink tempo. Je vindt de theorie terug in een PowerPointpresentatie en in het boek ‘De kracht van het piramideprincipe’.

 

Na de eerste bijeenkomst pas je het geleerde toe in de praktijk. Je schrijft een tekst waarin je de principes van piramideschrijven hebt toegepast en stuurt deze tekst naar Eline. Daarop ontvang je in de tweede bijeenkomst persoonlijke, schriftelijke feedback.

 

Bovendien geven jullie onder leiding van Eline feedback op elkaars teksten. Zo leer je om met elkaar te klankborden over de teksten die je volgens het piramideprincipe schrijft.

 

Training op maat

Eline maakt de training Piramideschrijven op maat van jouw organisatie. Dat betekent dat ze kijkt naar de situatie waarin jullie schrijven: hoe ontstaan de teksten, wie zijn de lezers en welke eisen stellen zij? Zijn er formats voor teksten en zo ja, welke? Daarnaast maakt Eline vooraf een analyse van een representatieve reeks teksten om verbeterpunten te bepalen en tot richtlijnen voor de training te komen. Zo nodig ontwerpt of verbetert zij met jullie een of meer formats om gemakkelijker volgens het piramideprincipe te schrijven.

Na afloop van de training denkt Eline mee op welke manier jullie het geleerde kunnen vasthouden en versterken.

 

Persoonlijke coaching Piramideschrijven

Liever een-op-een volgens het piramideprincipe leren schrijven? Je kunt de training ook volgen in de vorm van persoonlijke coaching. In dit geval werk je met Eline in 2 sessies van 2,5 uur aan jouw leerdoelen.

 

bottom of page